Tips Atasi Morning Sickness Si Ibu Hamil

Loya, mual dan muntah adalah lebih dikenali sebagai morning sickness. Ketika hamil, morning sickness merupakan alahan yang normal. Morning sickness lazimnya berlaku di awal usia kehamilan iaitu di minggu ke 5 hingga ke 6. Dan tahap paling teruk biasanya di minggu ke 9 kandungan. Namun, ia akan beransur-ansur pulih kandungan mencecah usia minggu ke 16 hingga ke 18.

 

Beringatlah bahawa loya, mual dan muntah ketika hamil merupakan perkasa biasa. Namun, jika ianya berlaku terlalu kerap pastinya ia bukan lagi suatu perkara yang normal. Oleh itu, anda sangat digalakkan untuk mengawal masalah yang dialami dengan tips – tips berikut :
Antara tips mengatasinya adalah dengan :
  • Elakkan diri dari mengambil makanan yang pedas dan berlemak.
  • Hindari diri daripada berlapar. Makan setiap kali bila anda perlu. Ambil makanan dalam jumlah yang sedikit tetapi kerap.
  • Minuman air atau vitamin yang mengandungi perisa halia atau pudina. Mengikut keperluan tidak perlu banyak. Makan biskut kering ataupun makanan / minuman yang berperisa lemon atau halia.(Peppermint Gingger Shaklee )
  • Minum air dalam jumlah yang mencukupi apabila loya. Ianya adalah untuk mengisi semula jumlah air yang hilang (elakkan dehidrasi)
  • Minum minuman isotonik yang mengandungi sodium dan potasium.(Performance Drink Shaklee)
Anda mahu mencuba Peppermint Gingger dan Performance Drink Shaklee boleh hubungi saya dan saya dengan senang hati mempelawa sekiranya anda mahukan sentuhan personal dari saya berkenaan info produk ataupun Cara Makan Vitamin / Produk-produk Shaklee dengan lebih mendalam, anda boleh menghubungi saya di Facebook (Nieda Nuds) atau call/sms/whatsapp kami 016-8068065 untuk bercakap secara terus dengan saya.

 

(Visited 161 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge