Mampukah Ibu hamil Puasa Cukup Sebulan?

Bulan puasa datang lagi. Anda yang bergelar Ibu hamil mesti tengah berlegar di fikiran “Bolehkah aku puasa cukup sebulan ni? Atau “Anak dalam perut aku ok kah tidak kalau aku puasa sebulan ni?

Berpuasa bagi ibu hamil ditentukan oleh kekuatan diri ibu itu sendiri, jika ibu tidak mengalami sebarang masalah yang boleh memudaratkan ibu dan juga bayi dalam kandungan, boleh teruskan berpuasa. Tetapi jika sebaliknya, terdapat kelonggaran yang boleh diambil sama ada mengganti puasa dan juga membayar fidyah. Untuk maklumat lanjut tentang Fidyah boleh klik sini Perbadanan Baitulmal Negeri Sabah .

Setahun yang lepas (ramadhan 2014) saya mengandungkan anak saya yang ke tiga #FarishZaydan. Dan saya berpuasa cukup sebulan tanpa sebarang masalah.

Tips yang saya boleh kongsikan untuk ibu hamil di luar sana yang ingin dan berniat untuk puasa cukup sebulan boleh lah ikut cara saya.

Tips Berpuasa Bagi Ibu Hamil

  • Niat & Doa ” tetapkan niat dan doa pada Allah SWT Semoga di permudahkan puasa anda “
  • Jangan Tinggal Sahur. ( makanan wajib saya adalah kurma 3biji atau lebih, nasi, minuman 3Gem dari Shaklee dan lebihkan minum air.
  • Jangan makan makanan yang pedas dan masam. (Untuk elakkan Gastrik)
  • Berbuka puasa wajib makan dan minum ( minum Performance Drink )

Minuman 3Gem yang saya maksudkan adalah Energizing Soy Protein, Mealshake dan Performance Drink. Kelebihan minum 3Gem ketika sahur membolehkan saya berasa kenyang lebih lama, lebih bertenaga, dan terhindar dari kulit kering dan dehidrasi.

Selamat Berpuasa,.

(Visited 124 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge