Makan suplemen tapi langsung tidak berkesan, betul ke? kenapa agaknya ya?

Beli suplemen mahal ! sudah makan dua hari tiada kesan ! makan seminggu pun tidak juga berkesan! kenapa agaknya jadi macam ni ya? Sebelum tu kita berkenalan dulu, apa sebenarnya maksud suplemen ni.

Apa itu suplemen?

Suplemen adalah diketahui sebagai “dietary suplement” ataupun “pemakanan tambahan”. suplemen di ambil bertujuan untuk mencukupkan  keperluan nutrisi yang diperlukan oleh badan seseorang. Secara umumnya, suplemen merupakan makanan tambahan dalam bentuk minuman atau makanan. ia wujud dalam bentuk vitamin, mineral, serat, asid lemak, asid amino, herba dan bahan-bahan lain. Ia juga boleh wujud dalam bentuk pil, kapsul, cecair atau tablet.

“Badan sememangnya memerlukan vitamin dan mineral sebagai tambahan untuk memastikan ia bergerak aktif, seperti vitamin C, bagus untuk kulit dan sistem imunisasi serta vitamin E, asid amino, zink dan sebagainya. Cara pengambilan adalah bergantung kepada pengguna itu sendiri dan “kita juga perlu faham bahawa suplemen yang disebut makanan tambahan tidak boleh merawat atau menyembuhkan sesuatu penyakit tetapi ia boleh membantu mengekalkan tahap kesihatan sesorang itu. 

shaklee tidak berkesan 

Tips memilih Suplemen

“Antara tip ringkas untuk memilih suplemen ialah :

  • Lebih digalakkan untuk memilih suplemen yang terhasil daripada bahan-bahan organik dan semula jadi yang tiada tambahan bahan kimia selain halal.
  • Paling penting pastikan suplemen tersebut di luluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

6 Sebab Suplemen Tidak Berkesan

  • Kurang Air

Pengambilan suplemen dengan air yang kurang akan menyebabkan anda mengalami “Healing Crisis” seperti pening, mual, loya dan sembelit. Tubuh badan memerlukan 3 Liter air atau 8 gelas minuman sehari. Jadi, minumlah air secukupnya, agar kebaikan suplemen yang diambil dapat dioptimumkan sebaiknya.

  • Minuman Kaffein

Mengambil suplemen bersama minuman berkaffein sebenarnya bukanlah tidak boleh. Tetapi, ianya menganggu penyerapan suplemen. Maka untuk lebih berkesan, makan suplemen bersama air putih adalah lebih baik.

  • Usus Kotor

Ini adalah sangat penting, usus yang kotor dan banyak toxin juga boleh menyebabkan pengambilan suplemen lambat berkesan pada badan seseorang. Oleh itu, antara langkah awal adalah Detox. Suplemen paling popular untuk detox adalah Herb Lax, Alfalfa Complex. 

  • Kurang Protein

Protein adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama kepada hormon manusia. Ia merangsang fungsi psikologi. Maka setiap organ kita memerlukan protein. Kekurangan protein menyebabkan kelemahan dalam sistem imun. Apabila sistem Imun lemah, sel-sel badan juga lemah, ia boleh mengganggu penyerapan suplemen. Protein yang lengkap dengan 9 asid amino dari Shaklee adalah Energizing Soy Protein.

  • Cara Pengambilan

Pengambilan suplemen dengan dos yang kurang atau berlebihan juga boleh meyebabkan pengambilan suplemen itu kurang berkesan. Dengan itu, dapatkan cara-cara makan suplemen dengan tepat dan betul serta Ikut dos yang telah disarankan.

  • Mudah Give Up

Sebab terakhir adalah cepat putus asa.  Makan dua hari dah Give up.  Anda harus ingat, suplemen bukan ubat! Kadang-kadang keberkesanannya  mengambil masa. Oleh itu, cuba lah untuk konsisten jika ingin lihat  kelebihan dan kebaikan suplemen ini untuk anda.

Semoga bermanfaat.

Akhir sekali, untuk anda yang ingin mencuba suplemen vitamin hebat  dari shaklee. Boleh hubungi saya untuk konsultasi terbaik.

 

(Visited 1,074 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Makan suplemen tapi langsung tidak berkesan, betul ke? kenapa agaknya ya?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge