Khasiat Bawang Putih yang perlu anda tahu

Bawang putih sering digunakan secara tradisional untuk menjaga kesihatan tubuh secara amnya. Alisin, bahan aktif dalam bawang putih, telah terbukti berkesan untuk menyokong dan memelihara kesihatan tubuh melalui pelbagai tindakan. Alisin tidak terdapat di dalam bawang putih biasa sebaliknya ia dihasilkan apabila Bawang Putih tersebut dipotong halus atau dihancurkan.
Tahukah anda bahawa Bawang Putih sebenarnya sudah pun dikenali sejak 4000 Tahun dahulu. Kebanyakan Masyarakat Mesir menggunakan dan mempercayai Bawang Putih mempunyai banyak khasiat untuk merawat pelbagai jenis penyakit. Seiring dengan permodenan zaman, terdapat banyak kajian yang telah dilakukan terhadap Bawang Putih untuk kesihatan. 
Bawang Putih secara tradisinya digunakan untuk melegakan batuk, selsema, dan membantu peredaran yang baik. Namun, berikut adalah antara Major Khasiat Bawang Putih yang dapat membantu mencegah pelbagai jenis penyakit. 

vitamin bawang putih shaklee antikulat ANTIBIOTIK SEMULAJADI, ANTI-BAKTERIA DAN ANTI FUNGAL

Kajian pada tahun 2012, daripada Universiti Washington menunjukkan bahawa Bawang Putih sebagai Antibiotik semulajadi yang 100 kali lebih effektif daripada antibiotik yang terdapat di pasaran. Bawang Putih juga adalah salah satu antiseptic yang mampu membunuh jangkitan bakteria dan dalam masa yang sama dapat menjaga badan seseorang terkena jangkitan bakteria jahat. Selain itu, Bawang Putih juga digunakan untuk mengatasi masalah keputihan dan jerawat.

MENURUNKAN RISIKO SERANGAN JANTUNG

Asid Amino Alisin yang terkandung di dalam Bawang Putih dapat membantu untuk mencegah akumulasi plak pada dinding arteri yang boleh mengakibatkan masalah penyumbatan serta strok atau serangan jantung.

MENGHALANG SEL KANSER

Kajian yang telah dilakukan oleh Dr. Robert dan Dr.Paresh Dandona dari Universiti New York serta Prof.Dr.Fillmore Freeman dari Universiti California menunjukkan bahawa ekstrak daripada Bawang Putih dapat mencegah pembentukan sel-sel kanser dimana ia mencegah terbentuknya nitrosamin yang menjadi punca berlakunya kanser serta mengaktifkan sel-sel yang menghasilkan enzim pengawal pembiakan sel kanser.

MELAMBATKAN PROSES PENUAAN

Bawang Putih adalah dikatakan petua Orang Korea kekal cantik dan awet muda. Bawang Putih juga dipercayai terbukti dapat membantu memperlahankan pembentukan kedutan-kedutan halus seterusnya melambatkan proses penuaan.

MENGAWAL KADAR KOLESTROL DAN ANTI PENGGUMPALAN DARAH

Bawang Putih mengandungi Zat Ajoene yang bersifat antikolestrol serta dapat membantu mencegah penggumpalan darah.

MENGATASI MASALAH EREKSI

Hasil Kajian yang telah dilakukan oleh Pakar Andrologi dari Luar Negara menyatakan bahawa Bawang Putih mempunyai Fungsi Afrodisiaka iaitu zat pembangkit ghairah yang disebabkan oleh sifatnya yang dapat membantu menurunkan kadar kolestrol di dalam darah. Seterusnya dapat memperbaiki proses lenturan pembuluh darah yang berfungsi vaskuler baik di otak, jantung serta organ genital lelaki.

MEMBUANG ANGIN

Petua orang lama juga dikatakan dan memang berkesan sebagai mampu membuang angin dalam badan terutamanya untuk wanita yang lepaa bersalin.

GARLIC COMPLEX SHAKLEE

  • Setiap tablet garlic shaklee mengandungi 500mg Bawang Putih
  • Membantu mengekalkan tubuh yang sihat
  • Rumusan tersendiri Shaklee
  • Menggabungkan manfaat kesihatan bawang putih dan rosemary
  • Tiada perasa tiruan,pemanis,pewarna atau bahan pengawet tambahan.

Ingin mencuba produk semulajadi, halal dan berkesan dari Shaklee. Jangan segan untuk hubungi saya 🙂 

(Visited 211 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge