5 Panduan Atasi Sembelit Ibu Hamil

Masalah sembelit atau kembung perut memang sering berlaku ketika hamil. Ini adalah kerana sistem penghadaman ketika hamil bergerak lebih perlahan daripada wanita yang tidak hamil.

Antara info yang perlu diketahui untuk mengatasi sembelit dan kembung perut ketika hamil adalah :
  • Minum air sekurang-kurangnya dua atau tiga liter sehari. Minum apabila berasa dahaga dan perhatikan warna air kencing. Jika berwarna kuning pekat, maka badan anda kekurangan air. Seterusnya lebihkan jumlah air yang anda minum.
  • Lakukan senaman secara kerap kerana ia boleh menngkatkan kadar metabolisme dalam badan. Dan apabila metabolisme badan meningkat peristalsis lebih lancar dan akan memudahkan anda membuang air besar dengan lancar.
  • Makan lebih serat seperti bijirin, roti gandum penuh dan lebihkan pengambilan kalsium untuk elakkan sembelit.
  • Setiap hari ambil sekurang-kurangnya lima hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran.
  • Elakkan makanan pedas kerana ia akan menjadikan najiis menjadi keras.
Dan Vitamin Shaklee yang boleh membantu untuk anda terhindar daripada sembelit adalah Ostematrix Shaklee. Kalsium, Magnesium, Vitamin D, Boron, Copper dan Zink yang terdapat di dalam Ostematrix dapat membantu menenangkan sistem saraf dan otot serta membantu melancarkan peredaran darah. Mengelakkan kekejangan seterusnya membantu perkembangan tulang dan gigi ibu dan bayi.
(Visited 127 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge